Chiafrön - det nya superfröet

 
 
Chiafrön är det nya superfröet. Det kommer från den blommande chiaväxten, som tillhör myntaväxten och växer vilt i Mexiko och Guatemala.

Så vad är så speciellt med detta superfröet chia?
- Chiafröet innehåller lika mycket protein som nötkött, ca 20 procent. Dessutom finns alla essentiella aminosyror med i proteinet.
- 100 gram chiafrön innehåller 19 gram alfa-linolensyra, omega 3-familjens moderfettsyra, vilket innebär åtta gånger så mycket som i lax.
-Fröna är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskning, motverka cancer.
- Två matskedar frön ger dig inte bara mer än dubbelt så mycket järn som finns i 100 gram spenat, du får också i dig ordentligt med magnesium, fosfor och mangan.
- chia kan ge dig ett stark sklett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en dl mjölk.
 
Så en liten sammanfattning vad chiafröet innehåller
8 ggr mer Omega-3 äm lax
15 ggr mer magnesium än broccoli
5 ggr mer kalcium än mjölk
3 ggr mer järn en spenat
3 ggr mer antioxidanter än blåbär
 
 
Så vad kan man göra av dessa frön?
du kan ha de i smoothie, göra pudding på de, gröt ja, fantasin sätter stop.

men man bör tänka på att inte äta för mycket per dag, vissa säger man får ont i huvudet och sedan sätter dom fart på magen. max 2 msk per dag skulle jag säga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

systrarna Aina & Ida

Vi är ett syskonpar som delar på denna blogg. Vi bor på Åland och står varandra nära.




RSS 2.0